Bergamot Yağının Faydaları

Bergamot Yağı Nedir Ve Faydaları Nelerdir?

Portakal ağaçlarında yetişen turunçgillerin kabuklarından üretilen bergamot iki çenekliler sınıfında yer almaktadır. Bergamotların kabukları pütürlü olmasıyla birlikte son derecede güzel kokusu olması nedeni ile birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

Bergamottan elde edilen ağ birçok farklı alanda kullanılmakta ve genel olarak birçok farklı faydası da bulunmaktadır. Dünyanın birçok farklı yerinde yetişen bergamot yağı yatıştırıcı bir kokuya ve baharatlı bir tada sahiptir. Bu nedenle de birçok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Bu bitki çaylara konularak hoş kokusunu çaylara da vermektedir.

Bunun yanında çay içerisinde tüketilmesi sayesinde özellikle de soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına şifa olmaktadır. Yine bu bitkinin yağı ise sinir hastalıkları ve depresyon gibi birçok hastalığın giderilmesinde oldukça etkili olmaktadır.

Bergamot Yağı Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Bergamot yağı yoğun bir şekilde narenciye kokusu içermektedir. Hoş kokusu sayesinde gerek kadın gerek ise de erkekler için üretilen parfüm, nemlendirici krem ve sabun gibi birçok temizlik ve kozmetik ürünleri içerisinde yer almaktadır.

Yine kolonya ve tuvalet kağıdı gibi ürünlerin içerisinde de bulunarak hoş narenciye kokusunu bu ürünlere de vermektedir. Başta bergamotlu çay olmak üzere birçok farklı yiyecek ve içeceklerin içerisinde bulunmaktadır.

Bu sayede içerisine girdiği giyecek ve içeceklere baharatlı yapısı sayesinde hoş bir aroma vermektedir. Bergamot yağı yine yatıştırıcı bir etkiye de sahiptir. Bu özelliği sayesinde de vücut losyonlarında ve masaj yağları içerisinde de bulunabilmektedir.

Kişiler faydalarından yararlanmak adına duş jellerine ve şampuanlarına bergamot yağı karıştırabilmektedirler. Birkaç damla yağdan damlatmaları vücutları ve saç dipleri için son derecede yatıştırıcı etki gösterecektir.

Yine hoş kokusu sayesinde mumlar ve oda parfümleri içerisinde de bulunabilmektedir. Kişiler yine bu hoş kokudan yararlanmak istediklerinde suyla karıştırdıkları bergamot yağı üzerinde mum yakabilirler. Bu sayede sıcaklığın etkisiyle koku bulunan tüm odaya yayılarak oda parfümü etkisi göstermektedir.

Yine bergamot yağı anti bakteriyel özelliğe de sahip olan bir yağdır. Bu etkisi sayesinde düşünüldüğünde birçok farklı yerde kullanılabilmektedir. Yine el sabunları içerisinde yer alarak temizliğin daha hijyenik bir şekilde sağlanmasına neden olunabilir. Aynı zamanda bu anti bakteriyel özelliğe sahip olması sayesinde kişiler başka seyreltici yağ eşliğinde sivilce ve siyah noktalar için de kullanabilmektedir.

Bergamot Yağının Faydaları

Bergamot yağının son derecede sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Japonya’da yapılmış olan bir araştırmada su buharına karışan bu yağın yorgunluk ve beraberinde endişe duygularını giderdiği fark edilmiştir.

Bu özellikleri sayesinde bergamot yağı özellikle stres azaltmak için son derecede doğal ve aynı zamanda da etkili bir yöntemdir. Yine stres azaltıcı ve yatıştırıcı etkilerinin olması sayesinde bu yağ depresyon sorunu yaşayan kişiler için de son derecede doğal bir şifa kaynağıdır.

Saymakla bitmeyen bergamot yağının faydaları arasından bir diğeri ise gıda zehirlenmesi durumunda etkili olmasıdır. Kişiler gıda zehirlenmesi yaşadıklarında bu yağ sayesinde etkili bir şekilde bu sorundan kurtulabilmektedirler. Yine bir diğer faydası ile kolesterolü düşürücü etkiye sahip olmasıdır.

Bu nedenle de özellikle kolesterolü devamlı düşen kişilerin bu yağı kullanmamaya özen göstermeleri gerekmektedir. Aksi halde ortaya sorunlar çıkabilmektedir. Yine bir başka etkisi ise iltihap giderici ve ağrı kesici etkisidir. Bir nevi doğal antibiyotik de denilebilir.

Özellikle de yumurtalık bölgelerinde iltihap olmasından dolayı çocuk sahibi olamayan kadınlar bu yağ sayesinde yumurtalıklarını iltihaptan gidererek çocuk sahibi olabilmektedirler. Başka bir faydası ise vücut direncin artırmaktır. Bu özelliği sayesinde özellikle kış aylarında soğuk algınlığından korunmak için oldukça etkilidir. Sindirim siteminde bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin giderilmesi için de oldukça etkilidir.

Bergamot Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok farklı faydası olan bergamot yağı oldukça asidik ve güçlü bir yağdır. Bu nedenle de ciltle direk olarak temas etmesi ciltte tahriş olmaya neden olabilmektedir. Bunun için kişilerin başka yağlarla seyrelterek bergamot yağını kullanmalarında yarar vardır.

Hassas ciltlerde alerji de yapabileceği gibi özellikle hamle olan kadınların kesinlikle uzak durmaları gerekmektedir. Hoş kokusu, hoş tadı ve faydaları sebebiyle birçok kişi tarafından oldukça sevilen bergamotlu çaylar ise fazla tüketildiklerinde çarpıntı ve regl düzenliği meydana getirebilmektedir.

Bir başka içerik olarak argan yağının faydaları adlı makalemize bakabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*